KTBA Food 4 Thought is een leerzame interessante dag geweest. Door het delen van kennis kunnen wij samen de wereld een stukje (voedsel)veiliger maken.

Presentaties van deze dag

IS YOUR FOOD LABEL READY FOR EXPORT TO THE US? 

Etiketteerverschillen USA en EU

Door: Jamie Penders

Amerika is een interessante markt voor voedselproducenten in Europa. Maar is uw food label klaar voor export naar de United States? Het aanpakken van deze export-kansen vergt een goede voorbereiding. De wetgeving betreffende het juist etiketteren van voedingsmiddelen in Europa en Amerika verschillen namelijk van elkaar. De belangrijkste thema’s zijn: Additieven; Toegestane additieven en bijbehorende coderingen, Allergenen; Maak kennis met de Big-8, Claims: Relatie met ziektebeelden en de vernieuwde Nutritional Facts labelling. Op 27 mei 2016 publiceerde de Amerikaanse Food & Drug administration (FDA) de definitieve regels betreffende de vernieuwde Nutritional Facts labelling voor voorverpakte voedingsmiddelen. Producenten met een jaarlijkse omzet van meer dan $10 miljoen dienen per 1 januari 2020 te voldoen aan deze nieuwe manier van declareren. Denk hierbij aan vernieuwde serving sizes en referentie-innames, en veranderingen in verplichte vitaminen-en mineralendeclaraties. De overkoepelende voedingsmiddelenwetgeving die in Amerika van belang is wordt beschreven in Title 21  van de Code of Federal Regulations. Maar zoals in Europa per lidstaat aanvullende wetgeving geldt, zijn per Amerikaanse staat ook verschillende, aanvullende wetgevingen van toepassing. 

Download hier de presentatie

HOW TO ENSURE BUSINESS CONTINUITY AND MAINTAINANCE OF COMPANY REPUTATION? 

Business Assurance noodzakelijk gevolg op QA

Door: Geert-Jan Rens 

Business Assurance is een nieuwe visie op het managen van alle significante kansen en bedreigingen waar een onderneming mee te maken heeft. Het stelt een bedrijf in staat om beter te presteren. De borging van goede prestaties van een onderneming gaat verder dan de kwaliteitszorg zoals we dit nu kennen. Het gaat hierbij om de bedrijfszekerheid en de reputatie van het bedrijf. De technieken die bij de kwaliteitszorg worden gebruikt, komen hierbij goed van pas. Een modulair, geïntegreerd (prestatie)managementsysteem is onmisbaar om dit zorgvuldig te managen. KTBA levert kennis, begeleiding en tools om bedrijven ‘future proof’ te maken. Er wordt veel verwacht van een bedrijf dat actief is in de levensmiddelensector. Bovendien heeft een bedrijf vele maatschappelijke verantwoordelijkheden. Het niet goed managen van deze verwachtingen en verantwoordelijkheden kan grote (reputatie)schade met zich meebrengen. Met een goede focus wordt voorkomen dat (verbeter)kansen worden gemist. Daarom is het noodzakelijk dat een Business Assurance Manager ervoor zorgt dat compliance, risico’s, incidenten, veranderingen en verbeteringen goed worden gemanaged. Tip: zorg voor voldoende expertise voor de verschillende uiteenlopende taakgebieden. Dat geeft vertrouwen en rust.  

 

Download hier de presentatie

WHAT DOES HLS MEAN FOR COMPANIES WITH A FSSC22000 CERTIFICATION?   

FSSC22000 V5 & High Level Structure

Door: Aldo Rus 

De FSSC22000 is één van de drie GFSI erkende schema’s die in West-Europa wordt gebruikt. Meestal door een klantvraag en vaak door de retail sector. De laatste jaren zien we dat FSSC 22000 (oorsprong Nederland) steeds meer voet aan de grond krijgt. Naast BRC en IFS heeft FSSC22000 een andere denkwijze. FSSC22000 is meer gericht op het praktisch borgen van de risico’s in uw productieproces. In juni 2019 heeft de FSSC 22000 Versie 5 uitgebracht. Vanaf 1 Januari 2020 zal tegen deze nieuwe standaard worden geaudit. De grootste wijziging ligt niet in de FSSC 22000 V5 maar in de ISO 22000:2018. Deze maakt onderdeel uit van het schema van de FSSC 22000. Er zijn twee grote wijzigingen: de invoering van de High Level Structure en de structuur van de HACCP-systematiek. Deze beide vragen de nodige inspanning om gecertificeerd FSSC22000 versie 5 te worden. Concrete actiepunten als normhouder FSSC22000:

• Stel vast wat de belangrijke interne en externe factoren zijn die van belang zijn voor uw voedselveiligheidsmanagementsysteem,

• Identificeer uw stakeholders en leg vast wat hun verwachtingen zijn,

• Denk ook aan kansen en bedreigingen,

• Kijk naar uw HACCP systematiek, zijn alle significante gevaren geborgd door een OPRP of CCP ? 

 

Download hier de presentatie

WHAT IMPACT CAN YOU HAVE ON FOOD SAFETY?

Voedselfraude, trek je plan!

Door: Jacob Schilstra

Het alert zijn op voedselfraude is tegenwoordig een bittere noodzaak. Daarnaast vraagt de maatschappij meer aandacht voor het voorkomen van misleiding van de consument. Hierbij gaat het zowel om bewuste manipulatie als onbewuste handelingen die leiden tot afwijkingen van het product of de productinformatie met de schijn van fraude. Beide aspecten staan centraal in de nieuwe IFS Product Integrity Assessment standaard. Het inrichten van een systeem om de productintegriteit te managen vergt speciale kennis. Jacob Schilstra is direct betrokken geweest bij de ontwikkeling van de standaard. Het is van belang om de aanleiding / doelstelling en de globale inhoud van de IFS PIA standaard te kennen. KTBA / Riskplaza beschikt over instrumenten om een goed product-integriteitssysteem te implementeren. Op deze wijze kan fraude worden getackeld. De IFS PIA standaard onderscheidt ‘productintegriteit’ en ‘data-integriteit’. De beheersing van data-integriteit omvat alle productinformatie. Tip: vergeet niet de rol van ‘marketing’ mee te nemen bij de beheersing van data-integriteit.

 

Download hier de presentatie

Geïnteresseerd in Europeese voedselveiligheidstrend?

Download hier gratis de Mérieux NutriScienses Blue Paper met de verstrekte code.

Close Popup

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.


Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Save
Accept all Services