Trendanalyse recalls 2020

Trendanalyse recalls 2020

2020 staat bekend als het jaar waarin het coronavirus ons leven veranderde. Maar wat bracht dit jaar op het vlak van voedselveiligheid? Om dit te beoordelen, bekeken we alle recalls op de website van het FAVV en lieten we daarop enkele statistieken los.

Laten we eerst de term ‘recall’ duiden. Het gaat om een product-terugroeping waar de consument gevraagd wordt het product niet te consumeren, maar om het terug te brengen naar de winkel omdat er een direct voedselveiligheidsrisico bestaat. Waarschuwingen (bv. het ontbreken van een allergeen op een etiket) horen hier dus niet bij.

Eind 2020 werd de voedingsindustrie opgeschrikt door een voedselveiligheidsgevaar dat ervoor zorgde dat meer dan honderd producten, waarin sesamzaad werden verwerkt, uit de rekken gehaald moesten worden. Recalls uitgevoerd omwille van dit voedselveiligheidsgevaar zijn niet opgenomen in deze analyse omdat deze de cijfers te hard zouden beïnvloeden.

 

Trendbreuk

In 2020 waren er in totaal 215 recalls. Waar we voorgaande jaren de tendens zagen dat er in januari en februari beduidend minder recalls werden uitgevoerd, zien we nu een sterke piek in februari. De recalls van februari zijn geanalyseerd, maar een oorzaak van dit fenomeen kunnen we niet benoemen.

Recalls per maand 2020

Grote stijging

 

Wanneer we de afgelopen vijf jaar bekijken, zien we dat het aantal recalls in 2019 stabiel was ten opzichte van 2018. Het jaar 2020 toont een sterke stijging in het aantal recalls. Om de mogelijke oorzaak van deze stijging te vinden, werd de data verder geanalyseerd.

Recalls per jaar

Een mogelijke oorzaak van de stijging kan een aangepast analysepatroon zijn. De focus van de bedrijven kan veranderd zijn, waardoor men meer microbiologische of chemische analyses uitvoert en er meer recalls op dat vlak voorkomen. Om deze hypothese te onderzoeken werden de recalls van 2020, 2019, 2018 en 2017 opgesplitst naar oorzaak: microbiologisch (M), chemisch (C), fysisch (F) en andere (A). Aangezien de totaalaantallen uit de diverse jaren sterk verschillen, keken we naar het procentueel aandeel. Zoals onderstaande tabel laat zien, is het jaar 2020 in lijn met voorgaande jaren. Bovenstaande hypothese kan dus verworpen worden.

 

Tabel recalls microbiologisch (M), chemisch (C), fysisch (F) en andere (A)

Om te weten of er meer recalls van een bepaald voedingsmiddel voorkomen, is onderstaande tabel opgesteld. Deze geeft het percentage weer van het aantal recalls per voedingsmiddel, per jaar. Uit deze cijfers kunnen we concluderen dat de sector ‘vlees & gevogelte’ te maken heeft met het hoogste aantal recalls en dat er in 2020 sprake was van een sterke stijging in het aantal recalls. Voor deze sector is het aangeraden om extra waakzaam te zijn, zodat recalls in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Voorbereid zijn

 

Deze sterke stijging in het aantal recalls moet de nodige aandacht krijgen omdat hij duidelijk aantoont dat elk bedrijf met een recall kan worden geconfronteerd. Het is dus belangrijk dat uw onderneming goed voorbereid is, in de eerste plaats om de risico’s op een product-terugroeping te vermijden. Moest het toch voorkomen dat een recall de enige mogelijkheid is, dan moeten goede procedures en werkinstructies een vlotte terugroepactie garanderen.

Weet u niet waar te beginnen, laat KTBA u dan ondersteunen in het bepalen en beheersen van de risico’s om een recall te voorkomen. Ook is KTBA dé specialist bij het opstellen van duidelijke en concrete procedures om de betreffende recall snel en efficiënt uit te voeren.

Benieuwd hoe groot de kans op een recall is binnen uw bedrijf?

Neem contact op voor een analyse

MEER BERICHTEN

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.


In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services