Trends en ontwikkelingen wetgeving etikettering
Door complexe wet- en regelgevend en wetgeving die per land verschillend is, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Wat ons opvalt bij de etikettering van uw [...]
Door complexe wet- en regelgevend en wetgeving die per land verschillend is, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Wat ons opvalt bij de etikettering van uw [...]
Ieder bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie dient zich bewust te zijn van voedselveiligheidsbedreigingen, zowel van binnen als van buiten de organisatie. Voedselveiligheidsnormen vereisen dat [...]
Een voedselinfectie of voedselvergiftiging leidt na een maaltijd tot een vervelende nasleep die kan bestaan uit heftige buikkrampen en vervelend toiletbezoek. Voedselinfecties worden veroorzaakt [...]
Door complexe wet- en regelgevend en wetgeving die per land verschillend is, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Wat ons opvalt bij de etikettering van uw [...]
Op 1 januari 2017 had Frankrijk een primeur. Het werd de eerste EU-lidstaat met wetgeving voor het vermelden van het land van oorsprong van vlees en melk(ingrediënten) in levensmiddelen. [...]
Door complexe wet- en regelgevend en wetgeving die per land verschillend is, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Wat ons opvalt bij de etikettering van uw producten.
Op 4 januari 2011 ondertekende Obama de Food Safety Modernization Act (FSMA). Het doel? De volksgezondheid in de Verenigde Staten beter beschermen. Sindsdien moeten voedingsmiddelenbedrijven die exporteren naar de Verenigde Staten voldoen aan de FSMA-wetgeving.
Om de consument te beschermen tegen het gevaar voor misleiding, zijn er regels opgesteld. Ook het gebruik van claims is aan banden gelegd: de EU kwam met Verordening 1924/2006, ook bekend als de claimverordening.
Op 1 januari 2017 had Frankrijk een primeur. Het werd de eerste EU-lidstaat met wetgeving voor het vermelden van het land van oorsprong van vlees en melk(ingrediënten) in levensmiddelen. Voorwaarde van Country Of Origin Labelling(COOL) is het percentage melk of vlees dat in het product aanwezig is.
Voedselfraude is op dit moment een veelbesproken onderwerp in de levensmiddelenindustrie. Wij vroegen onze QA-managers naar hun mening over voedselfraude en hun verwachtingen voor de toekomst.
Conserveren is een eeuwenoud middel om het bederf van voedingsmiddelen door micro-organismen tegen te houden. Micro-organismes hebben verschillende levensvoorwaarden. Bij conserveren worden micro-organismen gedood of er wordt voor gezorgd dat ze niet kunnen groeien.
Producenten zullen hun allergenenmanagement dus moeten verbeteren. Daarbij moeten ze zich niet alleen richten op hygiëne en gevaren van het productieproces. De focus zal ook gelegd moeten worden op de ondersteunde processen en informatiestromen.
U heeft gekozen voor een kwaliteitssysteem binnen uw bedrijf. Het opzetten en implementeren hiervan heeft tijd en inspanning gekost. De audit is behaald, maar toch voelt er alsof er iets mist.
Machines maken geen fouten, alleen door menselijk handelen. Wanneer een machine kapotgaat stopt de productie en ga je het apparaat repareren. Wanneer een mens een fout maakt draait de productie door en kom je er op een later tijdstip al dan niet achter.
U wilt dat uw product zich onderscheidt. Maar u mag niet zomaar alles op de verpakking zetten. Wilt u meer weten over wat mag en wat niet? Volg dan het webinar van KTBA LabelCompliance.
U ziet verkoopkansen op de Europese markt voor uw internationaal ingekochte artikelen. Alle verplichte consumenteninformatie voor de verschillende verkooplanden wilt u in de nationale taal via een extra sticker op het product plaatsen: u gaat over-stickeren. Maar hoe zorgt u dat het klopt?
Ongedierte vormt in de foodsector een grote bedreiging. Het zorgt voor besmetting, bederf en/of aantasting van processen of geproduceerde voedingsmiddelen. Plaagdierbestrijding en -preventie mogen daarom zeker niet ontbreken in een kwaliteitssysteem.
Om te weten aan welke productspecifieke wettelijke eisen een product of de grondstof voldoet dienen de specificaties altijd up-to-date te zijn. Aan grondstoffen en eindproducten zitten eisen. Deze kunnen voortkomen uit wetgeving, de klant of de producent.
Een monsternameplan is een onderzoeksplan dat wordt opgesteld om de besmettingsrisico’s van levensmiddelen te detecteren en elimineren. Het is hierdoor een belangrijke schakel in de productie van veilige levensmiddelen.
Bacteriën, gisten en schimmels zijn voorbeelden van micro-organismen: levende organismen die niet met het blote oog zichtbaar zijn. In de bereiding van voedsel worden soms gewenste micro-organismes gebruikt, bijvoorbeeld in het fermentatieproces van yoghurt.
Ieder bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie dient zich bewust te zijn van voedselveiligheidsbedreigingen, zowel van binnen als van buiten de organisatie. Voedselveiligheidsnormen vereisen dat bedrijven zich verdiepen in risico’s die het eindproduct en bedrijfsimago kunnen schaden.
De voedingsmiddelenindustrie is continue in ontwikkeling, kwaliteit leveren en voedselveiligheid zijn belangrijker dan ooit. Er is dan ook een groeiende behoefte aan goede QA-managers. Maar: waar vind je ze? En hoe?
Door complexe wet- en regelgevend en wetgeving die per land verschillend is, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Wat ons opvalt bij de etikettering van uw producten.
De afstandsregels hebben een forse impact op uw bedrijf en uw medewerkers. U wilt immers straks uw bedrijf weer laten floreren zonder anderen in gevaar te brengen.
KTBA en SyncForce zijn een samenwerking aangegaan om de foodsector efficiënt productinformatiebeheer te bieden. Nu kunnen productinnovaties sneller worden gelanceerd en kosten bespaard.
De uitgroei van Listeria wordt onvoldoende beheerst. Van consumenten kan niet verwacht worden dat zij het gevaar voor Listeria zelf beheersen. De Listeriabacterie komt in veel productsegmenten voor en vormt een gevaar voor kwetsbare consumenten.
KTBA Belgium N.V. opent vestiging in Roeselare
Specificatiebeheer krijgt niet de aandacht die het verdient. U wil toch ook zo snel mogelijk uw product in de schappen van de retailer? Voorkom vertraging en daardoor omzetverlies. Wees goed voorbereid.
Voor veel producenten en retailers blijken de regels omtrent verpakkingsclaims onduidelijk. Het webinar Beloftes op je verpakking: wat mag wel en wag mag niet? geeft bedrijven in de levensmiddelenindustrie handvatten voor een goede balans tussen sales en compliance.
Wist u dat er meer biologische eieren worden gegeten dan gelegd en meer Wuchang rijst wordt gegeten dan verbouwd? Deze zin kan met nog vele voorbeelden volgen. Hiermee kan uw bedrijf op verschillende manieren schade oplopen. Denk aan imago of geld. Dit wilt u voorkomen. Hoe te beginnen?
Als een product naar het buitenland wordt geëxporteerd, is op een juiste manier etiketteren helaas niet eenvoudig. Daarom vast vijf tips voor het etiketteren van een exportproduct.
Recalls; producten worden teruggeroepen omdat ze niet voldoen aan de wettelijke eisen en daardoor de voedselveiligheid in het geding brengen. Wilt u dat uw organisatie optimaal kan reageren op een mogelijke recall?
Op 4 januari 2011 ondertekende Obama de Food Safety Modernization Act (FSMA). Het doel? De volksgezondheid in de Verenigde Staten beter beschermen. Sindsdien moeten voedingsmiddelenbedrijven die exporteren naar de Verenigde Staten voldoen aan de FSMA-wetgeving.
Nu wilt u ook naar het buitenland exporteren. U denkt aan België en Duitsland, maar ook Canada en Saoedi-Arabië worden overwogen. De eerste hindernis bij de export van uw product is de nationale taal van het land van bestemming. Welke mogelijkheden heeft u daarvoor?
Een voedselinfectie of voedselvergiftiging leidt na een maaltijd tot een vervelende nasleep die kan bestaan uit heftige buikkrampen en vervelend toiletbezoek. Voedselinfecties worden veroorzaakt door inname van voeding met een ziekteverwekkende hoeveelheid virussen, bacteriën of parasieten.
Nutri-Score is een logo, ontwikkeld door ‘Santé Publique France’, dat de consument informeert over de voedingswaarde van een product. In 2019 heeft de FOD-volksgezondheid beslist om het gebruik van dit logo te ondersteunen en sinds april 2019 is het gebruik van de Nutri-Score in België vastgelegd in het koninklijk besluit van 1 maart 2019.
Comeos is vertegenwoordigd en behartigt de belangen van de Belgische handel en diensten. De leden zijn actief in 18 sectoren en verkopen aan bedrijven of rechtstreeks aan de eindgebruiker, zowel in winkels als online. De handelssector, realiseert 11% van het bbp en stelt zo’n 400.000 mensen tewerk.
KTBA Belgium NV
Straatsburgdok Noordkaai 33
2030 Antwerpen
0032 (0)3 291 00 60
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.