Het vernieuwde waarschuwingsetiket voor pluimveevlees

Het vernieuwde waarschuwingsetiket voor pluimveevlees

Sinds 20 april is er via NOTIFICATION 2022.2286 melding gemaakt van het allergeen pinda in sojalecithine. Ondertussen worden er verschillende meldingen gemaakt via RASSF.

Het betreft sojalecithine afkomstig uit India. De Europese federatie van lecithinefabrikanten bevestigd dit gegeven doormiddel van een statement. Het statement dateert van 02/05/2022 en kan geraadpleegd worden via de volgende link: https://www.elma-eu.org/elma-statement-on-the-presence-of-peanut-protein-in-soybean-lecithin-from-india/

India is de grootste leverancier van GMO-vrije sojalecthine en omdat er schaarste is in de wereld zijn de prijzen flink omhoog gegaan. Om die reden zijn er fabrieken in India die zijn overgestapt van de productie van pindaolie naar de productie van sojaolie. En dat levert problemen op.

Gebruikt u sojalecithine, dan raden we alvast aan om zo snel mogelijk met uw leverancier van sojalecithine (of met uw leverancier van het levensmiddel dat sojalecithine bevat, bv chocolade) contact op te nemen en te vragen naar de oorsprong van de sojalecithine.

Indien blijkt dat de oorsprong van de sojalecithine India is, dan raden wij u het volgende aan:

  • Blokkeer de grondstof en de geproduceerde eindproducten of halffabrikaten;
  • Neem contact op met uw leverancier en informeer naar de aanwezigheid van pinda in de leveringen die u heeft ontvangen;
  • Laat zelf analyses uitvoeren op uw grondstoffen en/of eindproducten om eventuele contaminatie uit te sluiten;
  • Bepaal het risico van het overschrijden van de drempelwaardes in kader van allergenendeclaraties en de aanwezigheid van pinda-allergeen.

De laboratoria van Mérieux NutriSciences bieden twee verschillende analytische voorstellen voor pinda’s: ELISA en PCR. ELISA wordt beschouwd als de gouden standaard omdat het gericht is op allergene eiwitten, maar in lecithine kan de opsporing van dergelijke eiwitten worden beïnvloed door het productieproces en door verstorende stoffen. Om deze reden adviseert Mérieux NutriSciences voor het bepalen van pinda’s in lecithine om de analyse uit te voeren met ELISA en de resultaten te bevestigen met PCR-techniek, of met beide technieken tegelijk.

Heeft u bijkomende vragen of is er ondersteuning nodig bij deze crisis, contacteer dan KTBA, je regiomanager of accountmanager.

Vragen?

Neem contact op

MEER BERICHTEN

 

Close Popup

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.


Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Save
Accept all Services