Additieven, aroma’s en kleurstoffen
Dit zijn stoffen die gewoonlijk niet als levensmiddelen worden geconsumeerd, maar aan levensmiddelen worden toegevoegd voor technologische doeleinden – denk aan conserveren of binden (additieven), voor de geur en smaak (aroma’s) of voor de kleur (kleurstoffen).
De volgende Europese wetten zijn van toepassing:
- Verordening (EG) Nr. 1331/2008: deze verordening is voor de etikettering in zo verre van belang, dat het de goedkeuringsprocedures bevat voor levensmiddelenadditieven, voedingsenzymen en levensmiddelenaroma’s.
- Verordening (EG) Nr. 1333/2008: deze verordening bevat de lijst met goedgekeurde additieven. Deze additieven zijn voorzien van een E-nummer. Ook staat aangegeven voor welke producten de additieven zijn toegestaan.
- Verordening (EG) Nr. 1334/2008: deze verordening gaat over aroma’s en voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen. Hierin vindt u onder meer wanneer u een aroma “natuurlijk” mag noemen.
Er bestaat geen specifieke Europese wetgeving over kleurstoffen. Wel zijn goedgekeurde kleurstoffen opgenomen in de lijst van goedgekeurde additieven bij de Verordening (EG) Nr. 1333/2008.
In de etikettering wordt in het algemeen de door de Europese Commissie opgestelde “Guidance notes on the classification of food extracts with colouring properties” toegepast voor extracten met kleurende eigenschappen.
Hier volgen enkele voorbeelden van specifieke situaties of vraagstukken rondom de etikettering van additieven, aroma’s en kleurstoffen:
- Als gevolg van onderzoek wordt de wetgeving over additieven, aroma’s en kleurstoffen constant herzien. Additieven die op dit moment zijn toegestaan kunnen over een tijdje verboden zijn. Hoe gaat u hiermee om? Een voorbeeld is het conserveermiddel calciumsorbaat, dat vanaf 12 augustus 2018 niet meer gebruikt mag worden in de EU.
- Mag u het additief curcumine toevoegen aan rijst en in welke hoeveelheid?
- Wat is correct: kleurend levensmiddel (wortelconcentraat), wortelconcentraat (kleurend levensmiddel)of kleurend wortelconcentraat?
- Goedgekeurde levensmiddelenadditieven mogen niet per definitie aan alle levensmiddelen worden toegevoegd. Daarnaast gelden er ook nog voorwaarden voor het gebruik van het additief.